The Building of a new 4 bedroom Family Eco-Home NORTH YORKSHIRE

The client for this property is a Chartered Building Services Engineer, his intention was to create a home for his family with similar characteristics to that of a Passivhaus with the best possible thermal detailing whilst maintaining the traditional local building style required by the planning authority to maintain the
village street scene.

P1000597

Date Commenced: May 2013

Date Completed: May 2014

Designed By: Architectural Design and Draughting Services, YORK

Atkinson Builders Ltd had previous experience of building eco homes and were committed to constructing the house to a very high standard incorporating the client’s designed thermal envelope details and energy strategy.

The client attended the site daily and worked with Atkinson Builders Ltd to discuss and agree the innovative details required to maintain the airtightness and insulation levels. The strategy decided upon was to minimise heat loss by improving all the insulation elements of the building, generally 50% better than current building regulation standards and ensuring Passivhaus standards of air tightness.

The client wanted to achieve an air tightness rating of less than 1.0M3/(h.m2) the actual building tested to 0.87 M3/(h.m2) on completion. The building inspector advised that it was the lowest recorded figure he knew of in the Ryedale area which is testament to the design detailing and build quality.

Gas was not available in the village, a ground source heat pump was selected for the primary heat source and photovoltaic panels fitted to the garage roof which has a south facing roof slope. To minimise running costs the underfloor heating system was designed with the insulation below the slab and screed so that the whole of the ground floor acts as a thermal store. In order to maintain high levels of air tightness a whole house ventilation system has been installed with heat recovery.

Lighting is mostly LED and is controlled from a fully integrated central system.

 

 

The completed building happily sitting in a north Yorkshire village concealing its Passivhaus standards.

The completed building happily sitting in a north Yorkshire village concealing its Passivhaus standards.

Front elevation showing the quality of the materials and workmanship, the windows were triple glazed to maintain                   the insulation standards  and opened inwards to improve the air tightness.

Front elevation showing the quality of the materials and workmanship, the windows were triple glazed to maintain
the insulation standards and opened inwards to improve the air tightness.

A view from the rear of the house

A view from the rear of the house

Garage with south facing roof slope showing the integrated photovoltaic panels.

Garage with south facing roof slope showing the integrated photovoltaic panels.